ROTTERDAM - Rotterdam wil een lijst van personen die sinds begin dit jaar geen beroep meer kunnen doen op de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). De gemeente kan deze mensen niet helpen omdat onduidelijk is wie te maken heeft met de wetswijziging.

Dat schrijft wethouder Jantine Kriens (Volksgezondheid) in een brief aan staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid), zo meldde een woordvoerder woensdag.

Bussemaker zag tot nog toe af van het verstrekken van gegevens aan de gemeente vanwege de privacywetgeving.

Kriens vindt dat de staatssecretaris daar dan maar toestemming voor moet vragen aan de betrokken personen. ''Waarschijnlijk heeft 99 procent daar absoluut geen moeite mee'', aldus de zegsman.

Bezuinigingen

De wijziging in de wet is ingegeven door bezuinigingen. Het kabinet hoopt met de maatregel 800 miljoen euro te besparen. De AWBZ is daardoor alleen nog geldig voor mensen die zich echt niet zelf kunnen redden. Bijvoorbeeld dementerende ouderen krijgen uit de AWBZ niet langer een vergoeding voor de boodschappendienst.

''Zo'n oudere kan in de gemeente door vrijwilligers of welzijnsorganisaties worden geholpen. Maar dan moeten we wel weten om wie het gaat, anders kunnen we niets. Veel mensen dreigen tussen wal en schip te raken'', aldus de zegsman.

Tweeduizend mensen

Kriens schat dat tweeduizend mensen in Rotterdam hun volledige aanspraak op de AWBZ verliezen. Circa vijfduizend Rotterdammers verliezen hun aanspraak gedeeltelijk.

Kriens en Bussemaker bespreken de zaak woensdagmiddag. In de Tweede Kamer staat een dag later een algemeen overleg over het onderwerp op de agenda.