SAO PAULO - De invoering van de vliegtaks heeft Nederland tot nu toe 900.000 passagiers gekost.

Deze reizigers zijn uitgeweken naar vliegvelden waar ze geen extra luchtvaartbelasting hoeven te betalen, vooral in België en Duitsland.

Dat heeft KLM-directeur Peter Hartman dinsdag in Brazilië gezegd in de marge van een bezoek aan vliegtuigfabrikant Embraer.

Hij rekent erop dat afschaffing of verlaging van de vliegtaks onderdeel is van het pakket crisismaatregelen dat het kabinet deze weken bespreekt om de economie op gang te krijgen.

''Het zou me verbazen als dit er niet tussen zit. In welke vorm, dat zien we wel.''

Onderzoek

Hartman zei dat binnenkort een onderzoek verschijnt waaruit blijkt dat de Nederlandse economie 1,2 miljard euro omzet misloopt door de vliegtaks.

De reisbranche presenteerde eind januari een eerste onderzoek naar de gevolgen van de nieuwe belasting, waaruit eenzelfde schadepost naar voren kwam. Volgens Hartman verdient de overheid 250 tot 300 miljoen euro aan de taks.

Onzinnige maatregel

Werkgeversorganisatie VNO-NCW sprak zich in Brazilië ook nogmaals uit tegen de vliegtaks. ''Het is een onzinnige maatregel'', zei een woordvoerder namens voorzitter Bernard Wientjes.

Het bedrijfsleven waarschuwt dat de belasting ten koste kan gaan van werkgelegenheid in de luchtvaartbranche. Het kabinet liet recent weten dat het wil kijken naar aanpassing van de omstreden maatregel.

Directeur Hartman bekeek in Brazilië samen met onder anderen premier Jan Peter Balkenende een Embraer-toestel dat al KLM-blauw is gespoten. Het vliegtuig wordt binnenkort opgeleverd.

Air France-KLM

Air France-KLM wil zeven extra toestellen van Embraer kopen, op voorwaarde dat Brazilië de exportfinanciering voor eind mei heeft gegarandeerd.

Hartman kreeg daarover dinsdag nog geen uitsluitsel. Maar de manier waarop de Braziliaanse president maandag op de kwestie reageerde, was volgens Hartman hoopgevend.

Kans

Met de extra order voor Embraer is een bedrag van 200 tot 300 miljoen Amerikaanse dollar (145 à 218 miljoen euro) gemoeid.

Hartman benadrukte dat het in deze economisch slechte tijden belangrijk is te proberen mensen aan het werk te houden en dus ook te investeren. ''We grijpen de kans van de crisis'', zei hij.