AMSTERDAM - Minister Ronald Plasterk (Media) heeft gemengde gevoelens bij de overname van PCM door het Belgische uitgeefconcern De Persgroep. Dat blijkt uit een interview dinsdag in Het Parool.

De laatste weken had Plasterk intensief contact met verschillende partijen over de overname. Dinsdag was hij dan ook niet verrast over het nieuws. De minister denkt dat dit de enige manier is voor PCM om acute financiële problemen te voorkomen.

Toch is Plasterk bezorgd. ''Ik heb al eerder gezegd dat ik er geen voorstander van ben dat zoveel toonaangevende dagbladtitels bij één partij terechtkomen. Dat is niet goed voor de diversiteit. Bovendien is het dan moeilijker om te innoveren. En dat is vooral in deze tijd hard nodig in deze sector'', zegt Plasterk in Het Parool.

Instrument

De minister heeft geen wettelijk instrument om in te grijpen. Wel zegt hij mee te denken over een alternatieve oplossing.

''Ik zou het bijvoorbeeld toejuichen als De Persgroep zou besluiten om in elk geval de Volkskrant of NRC Handelsblad te verkopen. Daar wordt door de betrokken partijen ook al over gesproken.''

Geen zorgen

Over het feit dat een buitenlands bedrijf zich nu in het Nederlandse medialandschap mengt, maakt Plasterk zich geen zorgen.

''De Persgroep komt uit Nederlandstalig gebied en is bovendien een echt krantenbedrijf. Het Britse Apax, de vorige eigenaar van PCM, ging het duidelijk om geld. Ik vind het goed om te zien dat Belgische kranten als Het Laatste Nieuws en De Morgen floreren onder de vleugels van De Persgroep. Ik ga ervan uit dat De Persgroep ook verstandig omgaat met alle Nederlandse titels'', aldus de minister.