BRUSSEL - Er moet een einde komen aan het loonverschil tussen vrouwen en mannen. Dat is de boodschap van een campagne waarvoor Europese Commissaris Vladimir Spidla (Sociale Zaken) dinsdag het startschot heeft gegeven.

Gelijke betaling voor gelijk werk moet volgens hem het uitgangspunt zijn.

Vrouwen in de EU verdienen bruto gemiddeld 17,4 procent minder per uur dan mannen. ''Deze ongelijkheid kunnen we niet tolereren'', aldus Spidla. ''Zeker niet nu steeds meer vrouwen werken.''

Huishouden

Volgens de Eurocommissaris heeft de betalingskloof diverse oorzaken. Zo zijn de salarissen in typische vrouwenberoepen lager, werken vrouwen dikwijls minder uren omdat ze daarnaast voor kinderen en huishouden moeten zorgen en onderbreken vrouwen vaker dan mannen hun loopbaan.

Dat laatste heeft niet alleen gevolgen voor hun loon, maar ook voor hun pensioen. Relatief veel oudere vrouwen leven daardoor in armoede.

Betalingskloof

Spidla wil er met zijn campagne voor zorgen dat bedrijven, overheden en werkgevers- en werknemersorganisaties zich meer bewust worden van de betalingskloof. Hij sluit nieuwe wetgeving niet uit.

Het verplichten van quota van het aantal vrouwen dat bedrijven in dienst moeten hebben, kan volgens de Eurocommissaris nuttig zijn, maar het is aan de lidstaten om daarover te besluiten, zei hij.