AMSTERDAM - De Persgroep neemt een belang van 51 procent in PCM Uitgevers en betaalt daarvoor 100 miljoen euro. De twee bedrijven hebben daarover een principeovereenkomst bereikt, zo werd dinsdag bekendgemaakt. Mogelijk wordt een dagbladtitel afgestoten.

De overeenkomst moet PCM in staat stellen de schulden te verlagen. Om de financiële positie verder te verstevigen, zal PCM de komende vijf jaar geen dividend uitkeren aan de aandeelhouders. De bestaande aandeelhouders behouden hun prioriteitsaandeel in de dagbladtitels.

''Deze samenwerking betekent een substantiële versterking voor PCM'', lichtte topman Bert Groenewegen toe.

Het bedrijf bleef met een torenhoge schuld zitten als gevolg van een mislukt avontuur met de durfinvesteerder Apax en zat daardoor dringend om nieuw kapitaal verlegen.

Bezit

PCM is nu voor 90 procent in handen van Stichting Democratie en Media (SDM). Ruim 7 procent is in bezit van de Stichting de Volkskrant, het overige deel is in handen van Stichting De Christelijke Pers.

PCM is uitgever van onder meer de Volkskrant, Trouw en NRC Handelsblad.

Waarde

De Persgroep-topman Christian Van Thillo zei trots te zijn om de samenwerking met PCM te mogen aangaan. ''Wij zien en erkennen de grote maatschappelijke waarde die PCM en zijn uitgaven in Nederland vertegenwoordigen.''

De twee uitgevers zijn van plan de activiteiten van PCM te verbreden naar andere media. Om die reden zullen in een latere fase ook de bestaande Nederlandse activiteiten van De Persgroep (Het Parool en Q Music) worden ingebracht in PCM.

Transactie

PCM en De Persgroep verwachten de transactie in de loop van mei af te ronden. De lopende besprekingen tussen Wegener en PCM over de verkoop van een belang van 37 procent in AD Nieuwsmedia aan PCM worden intussen voortgezet.