DEN HAAG - De ChristenUnie wil langdurig werklozen die gedwongen worden om werk te accepteren onder hun opleidingsniveau, meer keus geven in de banen die ze krijgen aangeboden.

Tweede Kamerlid Cynthia Ortega van de kleinste regeringspartij vindt dat werklozen in dit geval minimaal drie functies aangeboden moeten krijgen.

Dat gaat Ortega dinsdag in de Kamer voorstellen bij de behandeling van het wetsvoorstel van minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) om het begrip passende arbeid in de WW te verruimen.

Hierdoor moeten mensen na een jaar werkloosheidsuitkering te hebben ontvangen, zonodig lager geschoold werk accepteren. Ook al betaalt dat werk minder dan de uitkering die ze ontvangen.

Gemotiveerd

Volgens Ortega is werk ''te verkiezen boven thuiszitten''. Maar ze twijfelt of wel de juiste werknemers op de juiste plek terechtkomen. Door mensen iets te kiezen te geven, hoopt ze dat de werklozen beter gemotiveerd worden.

Dat zou ook van belang zijn voor werkgevers. Die zitten volgens haar niet te wachten op overgekwalificeerde en ongemotiveerde werknemers, omdat die vaak snel vertrekken.