SAO PAULO - Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM wil zeven extra vliegtuigen van de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer aanschaffen.

Voorwaarde is wel dat er voor eind mei een exportgarantie van de Braziliaanse ontwikkelingsbank op tafel ligt. Daarvoor moet de normale procedure worden ingekort.

Dat heeft KLM-directeur Peter Hartman maandag in Sao Paulo gezegd. Dinsdag heeft hij een gesprek met topman Fred Curado van Embraer.

Banen

De vliegtuigfabrikant kondigde vorige maand aan 4200 banen te schrappen als gevolg van de economische crisis.

Het bedrijf wil graag nieuwe orders en kan die volgens Hartman krijgen, als KLM de garantie krijgt dat de zaak eind mei financieel is geregeld.

Embraer, gespecialiseerd in de bouw van regionale straalvliegtuigen, is vorig jaar begonnen met het leveren van de Embraer 190 aan KLM met als doel op termijn alle Fokker-toestellen te vervangen.

Eurlings

Verkeersminister Camiel Eurlings toonde zich na een gesprek met de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva optimistisch over een mogelijke deal.

Volgens de bewindsman stelde Lula zich heel coöperatief op. De vraag is volgens Eurlings of de verstrekking van exportkrediet in de huidige tijd overeind blijft.

''En de president was klip en klaar: ja. Zou dat zo zijn, dan staat niets een nieuwe deal in de weg'', zei hij. Hartman hield het erop dat de president bemoedigende woorden heeft gesproken. Premier Jan Peter Balkenende brengt dinsdag ook een bezoek aan Embraer.