AMERSFOORT - De tarieven voor waterschapslasten gaan dit jaar flink omhoog. Dat zegt de Vereniging Eigen Huis na onderzoek. Een meerpersoonshuishouden gaat 5 procent meer betalen, een eenpersoonshuishouden 17 procent.

Eigen Huis constateert grote verschillen in prijsstijgingen tussen de waterschappen en vindt dan ook dat die verantwoording moeten afleggen aan de consument. De vereniging wil dat de kosten inzichtelijker worden.

Ook pleit de belangenorganisatie voor huizenbezitters voor een onafhankelijke rekenkamer die toezicht moet gaan houden op de tarieven en efficiency van de waterschappen.

Hoogste stijging

De hoogste stijging krijgen eenpersoonshuishoudens in de waterschappen Hunze en Aa (Groningen en Drenthe) en Reest en Wieden (Drenthe en Overijssel). Ze gaan respectievelijk 75 en 63 procent meer betalen.

Verschillen

Volgens de Unie van Waterschappen zijn de verschillen in tarieven onder meer gebaseerd op factoren zoals investeringen tegen wateroverlast en bodemgesteldheid.

Volgens Eigen Huis zijn de waterschappen een gesloten bastion. ''Ze zijn niet gewend zich in te leven in de wereld van de consument en verantwoording af te leggen. Het is voor Vereniging Eigen Huis van groot belang om duidelijkheid te krijgen over de oorzaken van de tariefsverschillen.''

Zorgen

D66 in de Tweede Kamer maakt zich zorgen over het verschil in lastenstijging voor gezinnen en voor alleenstaanden.

Tweede Kamerlid Boris van der Ham wil van minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) weten of waterschappen niet over de schreef gaan door met hun tarieven onderscheid te maken tussen verschillende leefvormen.

Lokale overheden

''Lokale overheden mogen in principe geen inkomenspolitiek voeren. Als alleenstaanden nu meer water gebruiken dan gezinnen zou ik me nog iets bij dit onderscheid kunnen voorstellen, maar dat ligt niet voor de hand.''