ZOETERMEER - De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is in februari voor de zesde maand op rij gedaald. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (NEVI) maandag publiceert.

De zogeheten inkoopmanagersindex die NEVI maandelijks samenstelt, daalde vorige maand naar een stand van 35,5, een nieuw laagterecord. In januari stond de graadmeter van de industriële activiteit nog op 36,3.

''De economische crisis raast onverminderd voort'', zei Arjan van Weele, hoogleraar Inkoopmanagement aan de TU Eindhoven in een toelichting.

Het aantal orders uit zowel binnen- als buitenland bleef in februari dalen. De hoeveelheid werk die bedrijven in portefeuille hebben is nog nooit zo snel gedaald.

Prijzen

Bedrijven namen maatregelen om hun voorraden te verkleinen, wat de prijzen onder druk heeft gezet. ''De inkoopprijzen dalen met duizelingwekkende snelheid'', aldus Van Weele.

Volgens de NEVI-expert blijkt verder uit de forse daling van de werkgelegenheid in de industrie dat de voorspelde ontslaggolf ''goed op gang is gekomen''.