BRUSSEL - De Belgische deelstaat Vlaanderen is bereid te investeren in het noodlijdende Opel. De Vlamingen willen samen met de Duitse regering Opel helpen minder afhankelijk te worden van het noodlijdende Amerikaanse moederbedrijf GM.

De Vlaamse ministers Frank Vandenbroucke (Werk) en Patricia Ceysens (Economie) hebben dat zondag gezegd in het Vlaamse tv-programma De Zevende Dag (Eén).

Vlaanderen wil zo de helpende hand bieden aan de grote Opelfabriek in Antwerpen, waar zo'n 2500 mensen werken. Volgens sommige mediaberichten wil GM de Antwerpse fabriek sluiten.

Verzelfstandigen

De Europese topman van GM, Carl-Peter Forster, stelde vrijdag dat de Duitse autofabrikant Opel zich iets kan verzelfstandigen van General Motors (GM).

Met het plan wil Opel zo veel mogelijk banen behouden. Daarvoor heeft het wel 3,3 miljard euro aan extra kapitaal nodig. Het bedrijf hoopt dat vooral de Duitse regering een fors deel van het geld voor haar rekening wil nemen.

Forster wil het reddingsplan voor Opel maandag voorleggen aan de Duitse regering. Duitse politici reageerden vrijdag in meerderheid gematigd positief.