BRUSSEL - Een idee van Hongarije en enkele Oost-Europese landen voor een apart Europees hulpfonds voor Oost-Europa is van tafel.

Het idee krijgt te weinig steun, meldde de Poolse minister van Europese Zaken Mikolaj Dowgielewicz in de wandelgangen van de ingelaste EU-top over de recessie.

''Er is geen behoefte aan zo'n steunplan. Er is niet een enkele Europese oplossing nodig, want de landen zijn daarvoor te verschillend. Beter is als we snel de euro mogen invoeren'', zei Dowgielewicz.

Hongarije

Met name Hongarije had gevraagd om een fonds van 160 à 190 miljard euro speciaal voor Oost-Europa wegens de economische en financiële moeilijkheden.

De Oost-Europese landen moeten dit jaar zo'n 300 miljard euro aan leningen vernieuwen. Ze vrezen dat het erg lastig gaat, omdat veel banken de hand op de knip houden.

Het fonds had Oost-Europese overheden en banken noodkredieten en garanties moeten verschaffen.

Oostenrijk

Oostenrijk reageerde positief, omdat het vooral Oostenrijkse banken zijn die geld hebben uitgeleend aan Oost-Europese overheden en bedrijven.

Maar verder klinkt er vooral kritiek. Premier Mirek Topolanek van huidig EU-voorzitter Tsjechië: ''Ik geloof niet dat het nodig is om nu bepaalde landen in de Europese Unie apart te nemen. Ik steun een aanpak van de Europese Unie om alle Europese landen te helpen, niet speciaal de Oost-Europese landen.''

Estland

Ook Estland verwees het plan naar de prullenbak. ''Ik ben er zeer op tegen om blokken binnen de Europese Unie te maken'', zei de Estse premier Andrus Ansip bij binnenkomst.

''Ik geloof niet dat er een noodzaak is voor specifieke hulp voor Oost-Europese landen. Die landen zijn erg verschillend.''