Ingelaste top EU-leiders over crisis

BRUSSEL - De leiders van de 27 EU-lidstaten komen zondag in Brussel bijeen voor een ingelaste informele top over de economische crisis. Huidig EU-voorzitter Tsjechië heeft de bijeenkomst georganiseerd naar aanleiding van de protectionistische neigingen die bij sommige EU-lidstaten de kop opsteken.

Vooral Frankrijk kreeg het verwijt het eigenbelang voorop te stellen bij de bestrijding van de crisis. Parijs had aangekondigd zijn noodlijdende autoindustrie 6 miljard euro te willen lenen, mits tijdens de looptijd van de lening geen Franse autofabrieken zouden worden gesloten.

Die maatregel zou in strijd zijn met de EU-regels voor marktwerking. Overigens heeft de Franse regering zaterdag, dus daags voor de top, aan eurocommissaris Neelie Kroes (Concurrentie) beloofd af te zien van het omstreden voornemen.

Banken

De EU-leiders zullen ook praten over de nog steeds voortdurende problemen bij de banken en over de scherp stijgende werkloosheid. Ook de nijpende financiële problemen van een aantal Oost-Europese lidstaten zullen aan de orde komen. De Oost-Europese landen komen voorafgaand aan de top apart bijeen voor vooroverleg.

Namens Nederland zijn zondag premier Jan Peter Balkenende en staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) in Brussel aanwezig.

Tip de redactie