NEW YORK - De Amerikaanse pc-fabrikant Hewlett-Packard (HP), na het eveneens Amerikaanse concern Dell de grootste ter wereld, heeft in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar een nettowinst geboekt van 297 miljoen dollar bij een omzet van 17,4 miljard dollar. Dat heeft het concern dinsdag na sluiting van Wall Street bekendgemaakt.

Exclusief herstructueringskosten en eenmalige posten kwam de winst uit op 858 miljoen dollar ofwel 23 dollarcent per aandeel. Daarmee presteerde het concern, dat behalve pc's ook printers fabriceert, beneden de verwachting van analisten. Die waren in doorsnee uitgegaan van een winst per aandeel van 26 dollarcent. Ook de omzet was door hen hoger ingeschat, en wel op 17,5 miljard dollar.

Vertrouwen

"Het derde kwartaal is altijd moeilijk, maar we hadden het toch beter moeten doen", erkende bestuursvoorzitter Carly Fiorina. "We hebben niettemin vertrouwen in onze strategie en de maatregelen die wij nemen. We verwachten in vierde kwartaal een sterk resultaat neer te zetten met winst voor al onze onderdelen."