HAARLEM - De vakbonden CNV en FNV willen dat de rechter Albert Heijn verbiedt een all-in uurloon te betalen aan korte parttimers.

In dit loon is vakantiegeld inbegrepen. De bonden eisen dit in kort geding, dat vrijdag in Haarlem diende.

Volgens de bonden is het all-in uurloon in strijd met de wet en de cao. De werkgever zou vakantiegeld een keer per jaar moeten uitkeren.

Scholieren

Albert Heijn betaalt sinds deze maand aan 50.000 korte parttimers het all-in uurloon uit. Het gaat volgens de supermarktketen daarbij vooral om scholieren met kleine baantjes, voor wie het voordeliger zou zijn alvast vakantiegeld bij hun uurvergoeding betaald te krijgen.

CAO

De bonden vinden dat Albert Heijn het all-in uurloon aan de onderhandelingstafel had moeten bespreken bij het regelen van de cao voor de branche.

AH meent dat het punt in informeel overleg wel degelijk aan de orde is geweest en dat de bonden toen hebben beloofd hier geen bezwaar tegen te maken.

Kosten

De bonden bestrijden dit. Volgens Albert Heijn gaat het 900.000 euro kosten als de rechter besluit dit loon te verbieden en het bedrijf de maatregel administratief moet terugdraaien.

De advocaat van AH zei dat in de cao recreatie ook een all-inuurloon is afgesproken en dat het ministerie van Sociale Zaken dat heeft goedgekeurd.

Keuze

De bonden vinden dat een all-inuurloon alleen kan als een werknemer hier zelf voor kiest. Wie het niet wil, zou zijn vakantiegeld in een keer moeten krijgen.

Albert Heijn zei dat het bedrijf een uitzondering kan maken voor parttimers die door deze vorm van uitbetaling in de problemen kunnen komen. Vrijwilligheid voor alle korte parttimers kan het bedrijf niet garanderen.

De rechter probeerde de partijen te bewegen tot goede afspraken over het uurloon, maar de bonden wilden dit niet. Albert Heijn vroeg op zijn beurt de CNV Dienstenbond te verbieden het bedrijf in de openbaarheid zwart te maken.

De rechter doet 13 maart uitspraak.