UTRECHT - Rabobank en Royal Bank of Canada hebben een schikking getroffen over een gecompliceerde transactie met het teloorgegane Amerikaanse energieconcern Enron. Afgesproken is dat Rabobank haar branchegenoot niet 517 miljoen dollar, maar 195 miljoen betaalt voor een lening aan Enron die niet meer is terugbetaald.

De schikking is dinsdag bekendgemaakt door Royal Bank of Canada. Een woordvoerder van de Rabobank bevestigde de overeenkomst, waarbij ook andere schuldeisers zijn betrokken. De schikking is voorgelegd aan de Amerikaanse faillissementsrechtbank. Die doet op september uitspraak. "Omdat de zaak nog onder de rechter is, geven wij geen commentaar", aldus de woordvoerder.

Rabobank raakte in de kwestie verzeild toen Enron eind 2001 door boekhoudkundige malversaties uitstel van betaling aanvroeg. In de nasleep van het schandaal bleek dat Rabobank Royal Bank of Canada miljoen dollar moest betalen voor een transactie uit november , waarbij Enron via bemiddeling van Royal Bank of Canada aandelen van een ander energiebedrijf had verpand in ruil voor een lening. Rabobank ontving daarbij rente.

Misleid

De Canadese bank eiste in juni 2002 het geld op, maar Rabobank besloot dit juridisch aan te vechten. De Utrechtse bank voelde zich naar eigen zeggen "willens en wetens" misleid omdat niets was gemeld over de lage kredietwaardigheid van Enron.

De schikking betekent niet dat alle geschillen tussen de betrokken partijen zijn opgelost. Bepaalde onderdelen van de transactie met Enron liggen nog bij de rechter.