AMSTERDAM - Royal Bank of Scotland houdt momenteel al zijn Nederlandse zakelijke klanten tegen het licht. Daarbij hanteert de Britse bank criteria als geschatte inkomsten voor de nabije toekomst en de overlevingskansen in deze crisistijd.

RBS zou veel van zijn Nederlandse klanten willen onderbrengen bij ABN Amro/Fortis Bank Nederland.

Dat meldde Het Financieele Dagblad vrijdag op basis van 'ingewijden' bij RBS. Volgens de krant bestaat er in het Nederlandse bedrijfsleven en bij andere financiële instellingen grote zorg dat RBS zijn 'commitment' aan de Nederlandse markt intrekt en elke aanleiding gebruikt om zijn geld weg te halen.

Herfinanciering

Volgens de krant zou dat bijvoorbeeld kunnen bij een herfinanciering. Bij de overname van ABN Amro in 2007 verwierf de Britse bank onder meer de grootzakelijke klanten en het internationale betalingssysteem voor banken.

Bij RBS zou in de afgelopen weken gesproken zijn over het reduceren van het aantal Nederlandse klanten van 140 bedrijven naar circa dertig. Maar dat scenario zou gesneuveld zijn.

In opbouw

Het overhevelen van klanten naar ABN Amro/Fortis Bank Nederland door RBS zou moeilijkheden opleveren omdat dit een bank in opbouw is en niet meer beschikt over het internationale betalingssysteem.

RBS rapporteerde donderdag een jaarverlies van ruim 24 miljard Britse pond (bijna 27 miljard euro). Dat was het grootste verlies voor een Brits bedrijf ooit. In Groot-Brittannië is daarbij grote commotie ontstaan over het wel zeer royale pensioen voor topman Fred Goodwin, alias Fred 'the Shred'.

In zijn pensioenpot zit ongeveer 16 miljoen pond. Goodwin kreeg zijn bijnaam wegens zijn rigoureuze bezuinigingsmaatregelen, waarbij veel mensen hun baan verloren.