UTRECHT - CNV Bedrijvenbond hoeft geen tientallen miljoenen guldens schadeclaim te betalen aan VUT'ters. Dit heeft het gerechtshof in Amsterdam maandag bepaald. De zaak was aangespannen door twee leden die in de Rotterdamse haven werken.

De twee CNV-leden meenden dat vakbonden in 1996 ten onrechte hadden gemeld dat bepaalde havenwerkers op hun 60e jaar met de VUT moesten.

De informatie van de bonden bleek echter onjuist: er was wel een VUT-fonds, maar die bevatte amper geld. Daarop eisten de leden voor de rechtbank in Utrecht dat hun eigen bond het tekort zou betalen, dat is vastgesteld op 350 miljoen gulden.

Zij verloren de zaak, al stelde de rechtbank wel vast dat de voorlichting van de vakbonden indertijd geen schoonheidsprijs verdiende. In hoger beroep heeft het hof die uitspraak bekrachtigd.

"We zijn heel blij met deze uitspraak", zei een woordvoerder van de CNV Bedrijvenbond maandag. "Maar we gaan uiteraard wel met deze twee leden om de tafel zitten."

Volgens de woordvoerder zijn de financiële belangen voor de vakcentrale FNV nog veel groter dan voor het CNV, omdat de eerste meer leden in de haven heeft.

L. van den Berg uit 's-Gravenzande, een van de twee betrokken CNV-leden, betreurt de uitspraak. Hij overweegt verder te procederen als het vonnis daartoe de kans biedt.

"Ik blijf volhouden dat we destijds geen volledige informatie hebben gekregen", aldus Van den Berg. "We kregen te horen dat we op ons e met pensioen konden voor 80 procent van ons salaris. In werkelijkheid is dat 42 procent, staat in de papieren van het pensioenfonds. Dan moet ik naar het gemeentehuis om mijn hand op te houden", aldus Van den Berg.