RIJSWIJK - Klanten van het failliete Almelose stroombedrijf EnergyXS moeten op zoek naar een nieuwe leverancier. De gemeenten Waddinxveen, Groningen en Haarlem, luchthaven Schiphol, de werkgeversorganisaties Metaalunie en FME/CWM, voetbalvereniging NAC en supporters, en kleinverbruikers binnen landbouworganisatie LTO zijn naar verwachting duurder uit bij het vinden van een nieuwe leverancier.

In totaal had EnergyXS 60.000 klanten. Deze komen niet zonder stroom te zitten omdat ze tijdelijk terugvallen op een noodleverancier. Op deze manier zijn de oude EnergyXS-klanten verzekerd van elektriciteit. Kleinverbruikers worden vanaf dinsdag beleverd tegen het gereguleerde tarief voor grijze stroom.

Nieuw contract

Een woordvoerder van Groningen verwacht dat de gemeente meer voor de elektriciteit moet betalen. "We zijn nu aan het praten met verscheidene stroomleveranciers. Binnen tien dagen hopen we een nieuw contract te hebben."

Tot die tijd neemt de plaatselijke leverancier Essent de stroomvoorziening over. "In de energiewet is vastgelegd dat we tien dagen de tijd krijgen om een nieuwe leverancier te vinden", aldus de woordvoerder. "Essent vraagt een redelijke prijs. Het is niet zo dat ons een poot wordt uitgedraaid." De woordvoerder kon niet aangeven hoe groot het prijsverschil is.

Hoger

Ook de werkgeversorganisatie in de metaal FME/CWM verwacht duurder uit te zijn. "We houden rekening met een prijsstijging", zei een woordvoerder van de organisatie dinsdag. "We zien dat de prijzen op de energiemarkt APX hoger zijn dan een halfjaar geleden. We zijn met verscheidene partijen aan het onderhandelen." Via de werkgeversorganisatie betrekt onder meer Corus zijn stroom.

FME/CWM noemt de stroommarkt voor zelfstandige ondernemers ondoorzichtig. "Dat heeft alles te maken met de liberalisering. De markt is nu verdeeld in een netbeheerder, een producent en een distributeur. EnergyXS was een distributeur zonder eigen productiefaciliteiten."

Schiphol

Ook Schiphol was op zoek naar een nieuwe leverancier. Het luchthavenbedrijf heeft dinsdagochtend een nieuwe stroomleverancier gevonden. Het gaat om Nuon, dat vanaf woensdag stroom levert. De luchthaven wil niet zeggen hoeveel er nu meer betaald moet worden voor energie.