DEN HAAG - De Belastingdienst heeft tijdens een grote controle bij risicovolle taxibedrijven veel onregelmatigheden ontdekt. De fiscus controleerde 435 taxibedrijven en trof bij driekwart van de ondernemingen fouten aan.

Chauffeurs knoeiden bijvoorbeeld met hun administratie en met hun afdracht aan de fiscus. Dat heeft de Belastingdienst woensdag bekendgemaakt.

De dienst heeft inmiddels aan 45 bedrijven naheffingen en boetes opgelegd van in totaal ruim 1 miljoen euro. De fiscus verwacht halverwege het jaar het eindresultaat van de taxicontrole te kunnen presenteren.

Zelfstandige chauffeurs

Brancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) constateert dat veel problemen zich voordoen bij zelfstandige chauffeurs en kleine taxibedrijven. KNV hoopt dat het optreden van de Belastingdienst oneerlijke concurrentie op de taximarkt terugdringt.

''De bonafide bedrijven ondervinden veel hinder van wetsovertredingen, die bovendien ook de beeldvorming van de sector geen goed doen'', aldus de organisatie.

De omvangrijke controle bij straattaxi's is uitgevoerd door een team waaraan onder meer de politie, de Inspectie Verkeer en Waterstaat en de Arbeidsinspectie bijdragen leverden. Uit vooronderzoek bleek vorig jaar dat bijna de helft van de bedrijven die als risicovol zijn bestempeld, de administratie niet op de orde hadden.

Met onder meer flitsauto's is vervolgens informatie verzameld over hun ritten- en omzetregistratie. Daarna is er boekenonderzoek gedaan.