AMSTERDAM - De aandelenkoersen van zowel KLM als branchegenoot Air France zijn dinsdag gestegen door berichten in de media over een mogelijke aandelenruil tussen de twee luchtvaartmaatschappijen. In Amsterdam stond KLM tegen het einde van de ochtend 5,5 procent hoger. In Parijs won Air France 1 procent.

Het Franse financiële dagblad L'Agefi meldde op basis van anonieme bronnen dat de Franse staat zijn belang in Air France wil terugbrengen van de huidige 54,4 procent naar 20 procent. De staat zou het belang van ruim 34 procent niet geheel op de markt willen brengen, maar deels ruilen voor KLM-stukken. Daardoor zou KLM een belang van 15 procent verwerven in de Franse maatschappij.

Volgens de Franse krant werken Air France en de Franse staat aan een complete samenwerking met KLM. De Italiaanse zakenkrant Il Sole Ore citeerde dinsdag anonieme Franse bankiers die beweren dat de overeenkomst de komende weken naar buiten komt. De Franse regering en Air France moeten daarvoor nog problemen over onder meer landingsrechten oplossen.

Een woordvoerder van KLM ontkende met klem de berichten over een ophanden zijnde aandelenruil. "Zoals iedereen weet praten wij met Air France en met British Airways. We hebben nog geen keuze gemaakt." De gesprekken met de Fransen zijn wel intensiever dan met de Britten. KLM-topman L. van Wijk zei eerder dit jaar duidelijk moet zijn voor wie KLM kiest.

Valse geruchten of niet, de stijging van het aandeel Air France komt in ieder geval de Franse staat goed uit. De minister van Financiën Francis Mer zei eerder deze maand dat Air France klaar was voor privatisering, maar dat onmiddellijke verkoop van het staatsbelang niet in het belang was van de belastingbetaler. Lees: de aandelenkoers is te laag.

Elders boekten luchtvaartmaatschappijen ook winst. British Airways, dat bij een Nederlandse keuze voor Air France naast KLM grijpt, zou volgens de Financial Times in gesprek zijn met het Zwitserse Swiss over samenwerking. In Londen steeg British Airways bijna 5 procent. Het Duitse Lufthansa, tot nu toe de belangrijkste gegadigde voor Swiss, steeg bijna 2 procent.