DEN HAAG/AMSTERDAM - Het grootste deel van het betalingsverkeer van het rijk wordt vanaf 1 mei verzorgd door de Britse bank Royal Bank of Scotland (RBS).

Het bankconcern meldde maandag dat het een Europese aanbesteding heeft gewonnen, die de bank voor minimaal vier jaar de huisbankier van de ministeries maakt.

Het gaat jaarlijks om ruim 66 miljoen betalingstransacties, van alle ministeries. De overeenkomst geldt alleen niet voor de Belastingdienst en het buitenlandse betalingsverkeer van Buitenlandse Zaken.

ING

ING handelt de financiële zaken van de fiscus af, aldus een woordvoerder van de bankverzekeraar, en blijft dat doen.

Nu bankiert de overheid ook nog bij Rabobank. Royal Bank of Scotland kwam volgens het ministerie van Financiën als beste uit de bus na een Europese aanbesteding.

Opmerkelijk

De keuze voor RBS is opmerkelijk omdat de bank door de kredietcrisis in de problemen is gekomen. Onder meer de overname van delen van ABN Amro bleek een te zware last.

Het concern is inmiddels grotendeels genationaliseerd. ''De Britse overheid is meerderheidsaandeelhouder. Wij zijn daarom een hele stabiele partner'', zei Kees Hoving, bij RBS Nederland verantwoordelijk voor cashmanagement en betalingsverkeer.

Betalingsverkeer

Volgens Hoving wordt het rijk een van de grotere klanten op het gebied van betalingsverkeer. Dergelijke contracten zijn voor banken interessant omdat ze zorgen voor een stabiele inkomstenstroom.

Het rijkscontract wordt uitgevoerd door een voormalig onderdeel van ABN Amro dat in handen is gekomen van RBS.