DEN HAAG - De SP keert zich tegen de verkoop van energieconcern Nuon aan het Zweedse Vattenfall.

Volgens Tweede Kamerlid Paulus Jansen van de oppositiepartij is het plan gebaseerd op valse argumenten.

''Nuon wordt verpatst omdat staatsbedrijven niet zouden passen in een geliberaliseerde markt. Maar Vattenfall is een Zweeds staatsbedrijf. Dit is volksverlakkerij van bestuurders met eurotekens in hun ogen'', stelde hij maandag in een reactie.

Volgens Jansen telt voor provincies en gemeenten alleen maar de vraag hoe ze zo snel mogelijk kunnen ''cashen''. De SP voert al een tijdje actie tegen de verkoop van energiebedrijven.

PvdA

De PvdA-fractie staat in beginsel positief tegenover de overname van Nuon door het Zweedse Vattenfall.

PvdA-Tweede Kamerlid Diederink Samsom riep na de aangekondigde overname van Essent door het Duitse RWE de aandeelhouders - provincies en gemeenten - op hun stukken nog vast te houden.

Reputatie

Volgens Samsom heeft Vattenfall als het gaat om duurzaamheid een veel betere reputatie dan RWE.

Bovendien is er nu sprake van een geleidelijke en behoedzame overname, doordat Nuon voorlopig 51 procent van de aandelen in handen houdt. Bovendien is Vattenfall volgens Samsom te beschouwen als een gesplitst energiebedrijf, in tegenstelling tot RWE.

Van der Hoeven

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) toont zich in een reactie op de overname van Nuon tamelijk positief.

Zij wijst erop dat de situatie anders ligt dan bij de overname van Essent door RWE. Nederlandse energiebedrijven zijn verplicht zich te splitsen in een publiek netwerkbedrijf en een commercieel bedrijf dat de energie levert, en dat dus overgenomen kan worden.

Voor de overnemende buitenlandse onderneming geldt de Nederlandse wettelijke verplichting om zich te spliten niet.

In de verkoop

Van der Hoeven zegt daarover: ''Vattenfall heeft in Zweden geen hoofdtransportnetwerken en heeft de transportnetwerken die het in Duitsland bezit in de verkoop. Dat vormt dus wat mij betreft geen hinderpaal voor een overname.''

Ook de gefaseerde aanpak, ofwel het op termijn verkopen van een meerderheidsbelang, spreekt Van der Hoeven aan. ''Het is aan de aandeelhouders om te beslissen over het voorstel dat nu is gedaan. Ik ken het precieze voorstel niet'', aldus Van der Hoeven.