DELFT - Het midden- en kleinbedrijf wil snel meer duidelijkheid van minister Remkes van Binnenlandse Zaken over de consequenties van een mogelijke stroomuitval. Dat heeft secretaris H. de Groot van MKB-Nederland dinsdag gezegd.

Remkes zei zondag dat het kabinet ingrijpende maatregelen voorbereidt, die noodzakelijk kunnen worden als de droogte nog lang aanhoudt. Zo wordt in geval van een tekort aan koelwater de elektriciteitsproductie gedeeltelijk stilgelegd, waardoor de stroomvoorziening per regio tijdelijk kan uitvallen.

Plannen

"De plannen zijn nog heel erg op hoofdlijnen", zei De Groot. "Wij willen erbij betrokken zijn wanneer de details worden uitgewerkt." De betrokken ministeries komen woensdag weer bijeen voor nader overleg.

MKB

MKB vindt het logisch dat kwetsbare groepen en vitale voorzieningen, zoals ziekenhuizen, worden ontzien. Ziekenhuizen hebben net als grote bedrijven vaak noodaggregaten, waardoor zij kunnen blijven draaien.

Veel kleine bedrijven hebben echter geen noodvoorzieningen. De Groot denkt dat veel winkels en groothandels met koelingen worden getroffen als de stroom uitvalt. Ook de kleinschalige industrie lijdt schade. "Maar iedereen heeft elektriciteit nodig. Denk aan je computer die uitvalt."

Hoeveel schade het midden- en kleinbedrijf precies zal lijden, kan De Groot nog niet zeggen. "Nu al bedraagt die door reguliere stroomstoringen voor het midden- en kleinbedrijf 225 miljoen euro." Dat bedrag zal volgens hem in de periode met reguliere stroomonderbrekingen waarschijnlijk veel hoger liggen.