DEN HAAG - Volgens FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV wordt voldaan aan de voorwaarden om de postmarkt snel te liberaliseren. Het kabinet vergadert vrijdag hierover.

De postmarkt moet uiterlijk 1 januari 2011 vrijgemaakt zijn, maar het kabinet wil dit vervroegen als er voldoende uitzicht is op goede arbeidsvoorwaarden bij de nieuwe postbedrijven Sandd en Selekt Mail.

Volgens Tweede Kamerlid Mei Li Vos van de PvdA wordt aan die voorwaarde voldaan, nu beide FNV-bonden op een lijn blijken te zitten. Sandd en Selekt Mail zeggen dat de afspraken die ze met de vakbonden hebben gemaakt over de arbeidsvoorwaarden, alleen gelden als de postmarkt uiterlijk 1 april van dit jaar geliberaliseerd wordt.

De Eerste Kamer moet dan wel snel instemmen met wetgeving die liberalisering van de postmarkt regelt.

Onvoldoende

SP-Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen denkt dat de vakbonden in de onderhandelingen niet meer uit het vuur konden slepen, maar noemt de arbeidsvoorwaarden nog altijd zwaar onvoldoende.

De bezorgers bij de nieuwe postbedrijven werken nu nog op stukloon in plaats van uurloon en volgens Gesthuizen kunnen ze daarmee lang niet altijd op het niveau komen van het minimumloon.