HAMBURG - Een jarenlange familievete bij het Duitse concern Tchibo Holding, grootaandeelhouder van cosmeticaproducent Beiersdorf (Nivea), is definitief beslecht. Broer en zus Günter en Daniela Herz verkopen hun belang van 39,6 procent in het bedrijf aan de andere aandeelhouders.

Dat is maandag bekendgemaakt na afloop van een aandeelhoudersvergadering. De aandelen gaan naar een groep familieleden rond Michael Herz. Over de prijs zijn geen mededelingen gedaan, maar Duitse media schatten die op ongeveer 4 miljard euro.

Holding

Günter Herz leidde Tchibo Holding na de dood van oprichter Max Herz tientallen jaren met veel succes. Het belangrijkste onderdeel is Tchibo, de grootste koffiebrander in Duitsland. Het concern was lange tijd ook eigenaar van de sigarettenfabrikant Reemtsma, maar die werd vorig jaar voor bijna 6 miljard euro verkocht aan het Britse Imperial Tobacco. Tchibo Holding heeft nu nog 10.000 werknemers en een jaaromzet van ongeveer 3 miljard mark.

Uit de mededelingen van maandag valt op te maken dat Tchibo Holding onder de leiding van Michael Herz zal aansturen op vergroting van het belang van 30 procent in Beiersdorf, dat behalve Nivea ook merken heeft als Hansaplast, Atrix en Labello. De aandelen zouden moeten komen van de verzekeraar Allianz, die heeft aangegeven bereid te zijn tot verkoop van zijn belang van 44 procent.

Procter & Gamble

Er zijn voor Tchibo wel kapers op de kust. Het Amerikaanse concern Procter & Gamble zou grote interesse hebben voor Beiersdorf. Ook Unilever is genoemd.