DEN HAAG - Premier Jan Peter Balkenende kwam woensdag in het Tweede Kamerdebat over de recessie onder vuur van de oppositie te liggen over zijn eerdere uitspraken over de hypotheekrenteaftrek.

De oppositie wilde weten of de fiscale aftrekpost nou wel of niet ter discussie kan staan de komende weken.

''Het kan besproken worden, maar dat is iets anders dan dat het ter discussie staat'', zei Balkenende. Wat hem betreft ligt alles de komende tijd op tafel als het kabinet op basis van een inventarisatie van topambtenaren beslist over crisismaatregelen.

''Alles is bespreekbaar, maar dat zegt niets over de uitkomst'', aldus de premier.

Opties

Anderhalve week geleden had Balkenende nog verklaard dat wat hem betreft niet getornd wordt aan de hypotheekrenteaftrek.

De vicepremiers Wouter Bos en André Rouvoet waren daar onaangenaam verrast over en herhaalden dat alle opties op tafel liggen.

Rutte

VVD-fractievoorzitter Mark Rutte kan naar eigen zeggen niet begrijpen dat de minister-president ook vandaag geen einde wil maken aan de onzekerheid over de hypotheekrenteaftrek.

"En dat terwijl hij zelf eerder heeft aangegeven dat beperking van de hypotheekrenteaftrek grote schade toebrengt aan de huizenmarkt, en de economische situatie nog verder zal doen verslechteren", aldus Rutte.