RIJSWIJK - "De aardappeloogst wordt desastreus", verzuchtte maandag A. Maarsingh van de akkerbouwafdeling van de land- en tuinbouworganisatie LTO. "Als deze week regen uitblijft, valt de oogst op velden die niet zijn beregend, 30 procent lager uit dan anders. De prijzen van aardappelen lopen op en door een groeiachterstand krijgen we dit jaar kleine frieten."

Maarsingh verwacht dat er een flink tekort aan aardappelen ontstaat. "Iedere week dat de droogte langer duurt, valt de opbrengst van de velden 10 procent lager uit. Voor deze week wordt geen grootschalige regen verwacht." De voorman van de akkerbouwers zegt dat het in Nederland allemaal nog wel meevalt. "Hoe verder je naar het oosten gaat, des te slechter het wordt. Wij komen er nog relatief goed vanaf." De aardappelproductie is het grootste deel van de akkerbouw in Nederland. Er zijn boeren die werken met leveringscontracten die vooraf zijn opgesteld. "Die moeten dure aardappelen bijkopen. Voor hen is het niet gunstig", aldus Maarsingh. "Maar vrije boeren zonder contracten hebben een goed jaar."

Op dit moment worden maïs, aardappels en zaaigewassen en fruit geoogst. Volgens een woordvoerder van LTO-Nederland ziet de graanoogst er goed uit. Bieten gaan in oktober-november de grond uit. Ook die oogst lijkt goed te gaan.

Bij het fruit worden de oogsten naar voren gehaald. "Veel gewassen worden eerder geoogst dan andere jaren", aldus de woordvoerder van LTO-Nederland. "Dat zegt overigens niets over de kwaliteit."

Volgens de woordvoerder hoeft een heel droge zomer niet per definitie te betekenen dat het financieel slecht is. "Het kan klimatologisch dan wel tegenvallen, maar de gang van zaken is ook afhankelijk van de prijs. Het kan dus heel goed zijn dat een boer toch een goed jaar heeft door een mooie prijs te beuren voor zijn product."