GIESSEN - De conservenfabriek van Hak in Giessen heeft als gevolg van het warme en droge zomerweer grote moeite om voldoende groente binnen te halen. Het bedrijf draait op ongeveer 80 procent van de normale capaciteit, zo heeft het hoofd Inkoop, Frans Verwer, maandag gezegd.

Verwer haast zich te zeggen dat vooral de teler het gelag betaalt. "De telers staan aan de basis van onze productieketen en die halen dit jaar door de hoge temperatuur en grote droogte veel minder oogst van hun land. We hebben als conservenfabrikant alleen meer werk aan het handhaven van onze kwaliteitsnormen. Er vallen veel vaker dan anders partijen tussenuit die naar het veevoer gaan."

Verwer koopt momenteel sperziebonen in. "De boeren haalden voorgaande jaren 15 ton bonen van een hectare en nu slechts 12 ton. Voor Hak is de situatie vooral anders omdat we eerder in het seizoen met de boontjes bezig zijn. De droogte maakt dat de groente sneller en eerder afrijpt. We moeten deze eerder binnenhalen om niet te grote zaden te krijgen. We liggen ongeveer twee weken voor op het schema."

Voor de consument heeft de aanpassing van het productieschema van Hak, een merk van het Amerikaanse concern H.J. Heinz, geen gevolgen. "We doen geen concessies aan de kwaliteit."