AMSTERDAM - Het bedrijfsleven onder aanvoering van de Kamer van Koophandel Amsterdam heeft in een brandbrief aan premier Jan Peter Balkenende gevraagd de vliegtaks af te schaffen.

In brief wordt het kabinet gewezen op de verslechterende concurrentiepositie van Schiphol en de uittocht van reizigers naar Belgische en Duitse vliegvelden.

Volgens de briefopstellers is de taks niet alleen negatief voor de luchtvaart, maar ook voor de verwante sectoren als het toerisme en de congreswereld.

Uit eerder onderzoek bleek dat de verwachte opbrengst van de vliegtaks veel kleiner is dan het verlies voor de schatkist.

Aanpassing

Vorige week zei staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën dat het kabinet wel wil kijken naar een aanpassing van de omstreden vliegtaks.

Vertrekkende passagiers betalen nu 11,25 per ticket voor vluchten tot 2500 kilometer. Daarboven geldt een tarief van 45 euro. Het gaat om een milieubelasting die jaarlijks 350 miljoen euro moet opbrengen. Volgens de briefopstellers is de opbrengst al 100 miljoen euro lager.