AMSTERDAM - Bos is niet van plan te bezuinigen op Ontwikkelingssamenwerking en Defensie.

''Geen goed idee", zei de minister over het 'afwentelen van problemen op mensen in het buitenland die het nog moeilijker hebben dan wij'. 

Dat zei de vicepremier maandag, na een gastcollege over de financiele crisis op de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Daarbij benadrukte Bos dat bij het op orde krijgen van de overheidsfinanciën voor het kabinet ''nog alles een optie is''. Maar in deze crisistijden moeten we volgens hem ook oog houden voor bevolkingen die het al niet makkelijk hebben.

Bezuinigen

In Den Haag wordt het budget voor ontwikkelingssamenwerking gezien als een post waarop bezuinigd zou kunnen worden in de huidige recessie.

Het CDA heeft voorgesteld om de 500 miljoen euro die Koenders beschikbaar heeft voor schone energie in ontwikkelingslanden, voorlopig niet uit te geven.

Budget krimpt

Maar behalve de PvdA voelt ook de ChristenUnie niet voor bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. Volgens vicepremier André Rouvoet is juist in tijden van mondiale crisis ''solidariteit van de onverminderd rijke landen met de allerarmsten onopgeefbaar."

Koenders

Minister Bert Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking wees er afgelopen vrijdag op dat zijn budget sowieso al daalt bij een krimpende economie, zoals nu het geval is. De omvang van de Nederlandse ontwikkelingshulp ligt op 0,8 procent van het bruto binnenlands product.

Sparkasse

Bos onderzoekt verder of er speciale ''veilige banken'' voor spaargeld moeten komen.

Zo zei hij serieus te kijken naar de opzet van de Duitse Sparkasse.

Hier weten mensen zeker dat hun 'geparkeerde' geld geïnvesteerd wordt zonder al te veel risico's.

Hebzucht

Bos wees erop dat de financiële crisis zo groot heeft kunnen worden door ''een besmettelijke hebzucht'', bij zowel banken als bij consumenten en spaarders die om meer en meer vragen.

Hij wees erop ''dat ergens maar een IJslands bankje een half procent meer rente hoeft te geven en mensen denken ineens minder na over de risico's''.