ARNHEM - De elektriciteitscentrales hebben nog steeds een beperkte capaciteit door het warme weer. De netbeheerder Tennet handhaaft maandag de zogeheten Code Oranje, omdat de reserves nog niet op peil zijn.

De vraag naar stroom is maandag groter, omdat de regio Midden-Nederland weer terug is van vakantie. Tennet gaat uit van een piek in het stroomverbruik van 12.700 megawatt, iets meer dan vorige week. Daardoor blijft maximaal 1000 megawatt als buffer over.

Vorige week was er sprake van een absoluut minimum aan reservecapaciteit. Om die reden was de zogeheten Code Rood van kracht. Vrijdag ging Code Oranje in. Deze week blijft die alarmfase waarschijnlijk nog even van kracht.

De krapte op de stroomcapaciteit stond maandag weer volop in de belangstelling door de noodplannen die minister Remkes van Binnenlandse Zaken zondag bekendmaakte. Hij waarschuwde onder meer voor korte stroomonderbrekingen als de droogte aanhoudt. Volgens Tennet liggen alle plannen voor zo'n noodsituatie al klaar, maar hoeven die nog niet te worden gebruikt, omdat er zeker geen sprake van een tekort is.

Wel riep de netbeheerder weer op om stroom gespreid over de dag te gebruiken om een te hoge piek in het Nederlandse stroomverbruik te voorkomen.