AMSTERDAM - Commissarissen van beursgenoteerde ondernemingen komen donderdag in het Amsterdamse Hilton bijeen om de voorstellen van de commissie-Tabaksblat voor goed ondernemingsbestuur kritisch onder de loep te nemen.

Volgens een van de initiatiefnemers, H. Langman, is de besloten bijeenkomst van deze toezichthouders bij bedrijven niet primair bedoeld om kritiek te leveren op Tabaksblat, maar om na te gaan hoe je tot regels kunt komen "waarmee wij wel kunnen leven".

Initiatief

Langman bevestigde maandagavond dat hij en A. Loudon de initiatiefnemers zijn van de bijeenkomst van commissarissen. "Dat klopt wel ongeveer", zei hij. Langman, oud-minister van Economische Zaken in het kabinet-Biesheuvel (1971-1973), is onder meer president-commissaris bij investeringsmaatschappij HAL. Loudon is onder meer president-commissaris bij ABN Amro.

Langman wond er geen doekjes om dat hij in het algemeen kritisch staat tegenover de pogingen tot nu toe om de bestuurspraktijk bij ondernemingen te veranderen. "Iedereen maakt maar regels en wij zitten met de gebakken peren", zei hij in dat verband.

Kritiekpunten

De kritiek op het werkstuk van Tabaksblat en de zijnen richt zich vooral op de voorgestelde benoemingsperiode van vier jaar voor bestuurders, op het maximum van de variabele beloning en de beperking van het aantal commissariaten per persoon.

De commissie-Tabaksblat publiceerde begin juli een groot aantal voorstellen ter verbetering van het bestuur van bedrijven. Ze moeten er ook toe leiden dat aandeelhouders meer invloed krijgen. Tot 5 september kan er door betrokken partijen kritiek worden geleverd. Vervolgens is het de bedoeling dat er eendefinitieve code voor behoorlijk bestuur komt, die deels via wetgeving zal worden bekrachtigd.

'Makkelijk praten'

De voorstellen van de commissie werden door minister Zalm van Financiën positief onthaald. "Vooral Zalm praat gemakkelijk. Maar hij heeft dan ook nog nooit bij een onderneming gewerkt", stelde Langman vast.

Het is de bedoeling dat Tabaksblat als president-commissaris bij TPG, Aegon en Reed Elsevier zelf bij de bijeenkomst, waarvoor ongeveer vijftig mensen zijn uitgenodigd, aanwezig zal zijn.

Volgens Langman is het "best mogelijk" dat de kritiek op papier wordt gezet. De bijeenkomst is besloten omdat het een gezelschap betreft "dat niet prominent op de voorgrond wil treden", zei hij.