DEN HAAG - De Nederlandse economie verkeert sinds april vorig jaar in een recessie. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde vrijdag dat de economie in het vierde kwartaal van 2008 met 0,9 procent is gekrompen, en dat ook in het tweede en derde kwartaal sprake was van lichte krimp.

De afname van het bruto binnenlands product (bbp), de som van alle geproduceerde goederen en diensten, in het vierde kwartaal is de sterkste sinds begin jaren tachtig.

Analisten waren gemiddeld uitgegaan van een nog scherpere daling van 1 procent. Voor het tweede en derde kwartaal had het CBS eerder een nulgroei gemeld.

Definitie

Van een recessie is volgens de officiële definitie sprake als het bruto binnenlands product twee kwartalen op rij daalt.

In veel andere Europese landen en in de Verenigde Staten was dit al het geval, maar in Nederland wezen de officiële cijfers tot dusver nog niet op een echte recessie.

Ook ten opzichte van het laatste kwartaal van 2007 was ook sprake van een afname van het bbp, met 0,6 procent. Over heel 2008 groeide de economie nog wel met 2 procent vergeleken met het voorgaande jaar.

Horeca

Volgens het CBS is de krimp in het vierde kwartaal vooral te wijten aan een lagere export. Daardoor werden met name de industrie en de transportsector getroffen. Ook de horeca produceerde minder doordat consumenten minder uitgaven aan eten en drinken buiten de deur.

De uitvoer van goederen en diensten daalde in het vierde kwartaal met 1,9 procent ten opzichte van een jaar eerder. De invoer steeg juist met 1 procent. Het handelsoverschot nam daardoor af tot 2,45 miljard euro.
 

Kredietcrisis

Lees alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl