AMSTERDAM - Het biotechnologiebedrijf Fornix heeft het afgelopen halfjaar 49 procent meer winst geboekt. De nettowinst bedroeg 2,4 miljoen euro, tegen 1,6 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De winstsprong is toe te schrijven aan betere resultaten bij de allergie- en handelsdivisie en aan minder onderzoekskosten.

Dat blijkt uit de cijfers die het biotechnologiebedrijf maandag heeft gepubliceerd. De investeringen in onderzoek en ontwikkeling namen met bijna eenderde af tot 1 miljoen euro. Volgens Fornix BioSciences, dat genoteerd is aan de effectenbeurs in Amsterdam, is met dat geld aan dezelfde projecten als vorig jaar gewerkt.

De omzet steeg met 13 procent tot 32,3 miljoen euro. Fornix, dat in mei Best Medical International inlijfde, zegt bijna schuldenvrij te zijn en heeft een kleine 8 miljoen euro aan liquide middelen. Het bedrijf wil deze uitgangspositie gebruiken om met eigen geld bedrijven over te nemen.

Allergie

Het bedrijf uit Lelystad doet biotechnologisch onderzoek, ontwikkelt antiallergiemiddelen en handelt in geneesmiddelen. In Nederland is het bedrijf groot in middelen tegen de schadelijke werking van graspollen.

Fornix herhaalde maandag de verwachting dat de winst over het gehele boekjaar 25 procent hoger uitkomt.