Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Geen hoger salaris ministers

DEN HAAG - De bewindslieden in het huidige kabinet krijgen geen hoger salaris. Het kabinet vindt een salarisverhoging in de huidige economische situatie een verkeerd signaal.
Door ANP

Premier Jan Peter Balkenende zei dat donderdag na overleg tussen de top van het kabinet en de fractievoorzitters van de drie coalitiepartijen in het Catshuis in Den Haag.

Hij riep vakbonden op het voorbeeld te volgen door te komen met verantwoorde looneisen. ''Wij willen zelf het goede voorbeeld geven en we hopen dat anderen iets vergelijkbaars doen'', aldus de premier.

Verhogen

Het kabinet was van plan om het salaris van een minister uiteindelijk te verhogen met 30 procent, en deze regeerperiode een eerste stap van 10 procent te zetten.

Een commissie onder leiding van VVD'er Hans Dijkstal bracht eerder advies uit over de salarissen van ministers, en andere politici als leden van Provinciale Sstaten en gemeenteraden. Balkenende zei donderdag dat een volgend kabinet zich over de salarissen moet buigen.

Stekeligheden

De verwachting was dat in het Catshuis ook de stekeligheden van afgelopen weekeinde aan de orde zouden komen, toen Balkenende tot verbazing van zijn vicepremiers Wouter Bos en André Rouvoet aanpassingen aan de hypotheekrenteaftrek bij voorbaat uitsloot.

Volgens Bos en Rouvoet was juist in het kabinet afgesproken dat geen maatregel zou worden uitgesloten, zolang een groep van topambtenaren alle mogelijke opties op een rij aan het zetten is.

Ondanks de wrevel is er donderdag alleen over de salarissen gesproken. Balkenende wees erop dat het Centraal Planbureau (CPB) komende dinsdag met nieuwe economische voorspellingen komt. ''Daarna is het kabinet aan zet.''

Aanbevolen artikelen