ALMELO - De in surséance verkerende stroomleverancier EnergyXS in Almelo is failliet. De bewindvoerder heeft zondagavond het faillissement van de onderneming aangevraagd, meldde het bedrijf. Besprekingen over een mogelijke doorstart strandden zondagmiddag. De 60.000 klanten krijgen vanaf dinsdag geen stroom meer van EnergyXS.

Stroombedrijf EnergyXS vroeg vrijdag uitstel van betaling aan, omdat de belangrijkste leverancier geen stroom meer aan de onderneming wil verkopen. Driekwart van de totale hoeveelheid stroom kwam tot voor kort van Eon Benelux, het voormalige Zuid-Hollandse EZH. Dat bedrijf wilde grote financiële garanties die EnergyXS niet kon geven.

De stroomleverancier uit Almelo werkte aan een reddingsplan, waarmee ze de continuïteit van het bedrijf kon waarborgen. Een mogelijke koper had zich gemeld, maar tot een doorstart kwam het uiteindelijk niet.

De klanten zullen energie van een ander bedrijf krijgen. De middelgrote en grote zakelijke afnemers kunnen naar een andere aanbieder overstappen, omdat hun energiemarkt al is vrijgegeven. De kleinere bedrijven en particuliere afnemers van groene stroom komen automatisch bij het regionale energiebedrijf terecht.