SCHIPHOL - De hardnekkige mist zorgt veel overlast op Schiphol. Al sinds maandagmorgen 06.00 uur kan de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) van slechts twee in plaats van drie landingsbanen gebruikmaken. Hierdoor is het aantal binnenkomende vliegtuigen gehalveerd van zestig tot dertig per uur. De verwachting is dat de mist ook maandagmiddag nog tot flinke vertragingen leidt.

Het aantal toestellen dat naar andere luchthavens moet uitwijken is tot nu toe beperkt, aldus een woordvoerster van de LVNL. "Omdat de mist al vroeg was aangekondigd hebben we bijtijds maatregelen kunnen treffen. Veel vliegtuigen die naar Schiphol zouden komen, zijn op de luchthaven van vertrek blijven staan. En omdat er minder vliegtuigen landen, vertrekken er uiteraard ook minder dan gepland." Volgens de LVNL zijn de vertragingen inmiddels opgelopen tot twee uur.

Niet alleen de Nederlandse luchthavens worden geplaagd door het weer. Ook in Engeland, Noord-Frankrijk en België speelt de mist het luchtverkeer parten, zegt een woordvoerster van Schiphol. De verwachting is dat op Schiphol de mist aan het einde van middag enigszins zal optrekken.