AMSTERDAM - Woningcorporatie Rochdale laat bureau Deloitte onderzoek doen naar een kleine twintig dubieuze vastgoedtransacties waarbij de ontslagen directeur Hubert Möllenkamp betrokken was.

Dat is meer dan de corporatie eerder meldde. Het aantal neemt mogelijk zelfs nog verder toe, meldde interim-bestuurder Gerard Erents woensdag.

Een van de transacties is de aankoop van een jachthaven en een stuk grond bij de Nieuwe Meer in Amsterdam voor bijna 4 miljoen euro. Ook onderzoekt Deloitte de overname van een voormalig bedrijfspand van Elsevier aan de ringweg A10.

Erents zei de afgelopen dagen steeds meer tips te hebben binnengekregen over mogelijk verdachte transacties van Möllenkamp, die zondag op staande voet werd ontslagen. "Blijkbaar is voor sommige mensen een barrière weggevallen om verdachte zaken te melden.''

Verantwoordelijk

Möllenkamp had een mandaat om namens het bestuur van Rochdale transacties te doen tot 50 miljoen euro, aldus Erents. De raad van commissarissen, die verantwoordelijk was voor het toezicht op Möllenkamps handelen, besloot dinsdag al in zijn geheel af te treden.

De vereniging van corporaties Aedes noemt het vertrek van de toezichthouders "de juiste conclusie'', aldus voorzitter Willem van Leeuwen.

Tekort

"De inmiddels bekende informatie rechtvaardigt de conclusie dat het toezicht tekort heeft geschoten.''

Volgens hem wil dat nog niet zeggen "dat er reden is om te twijfelen aan de integriteit van de raad. Dat is een andere kwestie''.

Toezicht

Naast het onderzoek van Deloitte lopen nog een onderzoek vanuit het ministerie van Volkshuisvesting naar het gedrag van Möllenkamp en een onderzoek naar de mate van toezicht van de raad van commissarissen.

Rechter

Ex-directeur Hubert Möllenkamp van de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale vecht zijn ontslag aan bij de rechter.

Dat liet zijn advocate Jolien van Woudenberg woensdag weten. Volgens haar zijn de beschuldigingen aan het adres van haar cliënt onjuist.