AMSTERDAM - De raad van commissarissen van woningcorporatie Rochdale in Amsterdam heeft zondag directeur Hubert Möllenkamp op staande voet ontslagen.

Möllenkamp heeft op belangrijke onderdelen gehandeld in strijd met de afspraken en regels binnen de corporatie, zo meldde de raad zondag in een persbericht.

Het ontslag volgt op een intern onderzoek van de raad van commissarissen en een onderzoek van onderzoeksbureau Deloitte naar de handelswijze van Möllenkamp. Vanwege mogelijk wangedrag werd de directeur in oktober al geschorst.

Hij zou wellicht betrokken zijn geweest bij enkele dubieuze vastgoedtransacties. Ook zou Möllenkamp zichzelf mogelijk hebben verrijkt met onder meer een Spaanse villa en een Maserati met chauffeur van de zaak.

Onderzoeken

Deloitte is nog bezig met een onderzoek naar enkele vastgoedtransacties waarbij Möllenkamp was betrokken. Ook laat Rochdale de mate van toezicht van de raad van commissarissen in de afgelopen tijd onderzoeken. Volgens interim-bestuursvoorzitter Gerard Erents moeten die onderzoeken in het eerste kwartaal van 2009 zijn afgerond.

Procedures

Ook de opsporingsdienst IOD van het ministerie van Volkshuisvesting bekijkt hoe Möllenkamp zich bij verschillende vastgoedtransacties van Rochdale heeft gedragen. Tweede Kamerlid Staf Depla van de PvdA wil daarnaast weten wat de rol van de raad van commissarissen is geweest. Hij vraagt zich af of zij wel genoeg controle hebben uitgeoefend.

Rochdale heeft inmiddels de interne procedures en gedragscodes aangepast, meldde Erents. ''We hebben heel nadrukkelijk het vier ogen-principe weer hersteld, zodat mensen minder alleen beslissingen kunnen nemen. Ook leggen we duidelijker vast wat mensen wel en niet mogen. In elke organisatie verslappen de procedures soms na een tijd.''

De interim-voorzitter wil niet ingaan op vragen over de luxe levensstijl van Möllenkamp.