HAARLEM - De ChristenUnie vindt dat het kabinet de begrotingsregels uit het regeerakkoord moet loslaten als dat nodig is om de economie te stimuleren in de huidige financiële crisis.

Dat bepleitte Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, zaterdag op het partijcongres in Haarlem.

''Buitengewone tijden kunnen wat de ChristenUnie betreft ook leiden tot buitengewone daden'', aldus Slob.

Open houding

''Wij zijn bereid met een open houding naar gemaakte coalitieafspraken - ook de financiële - te kijken als dat in het belang van ons land en de aanpak van de recessie noodzakelijk is'', zei Slob tegenover zijn medepartijleden.

Volgens Slob moeten de coalitiepartijen opnieuw over die regels in het regeerakkoord onderhandelen. ''We zullen niet meewerken aan maatregelen die de crisis alleen maar verder verdiepen'', aldus Slob.

Voorjaarsnota

Het kabinet gaat tussen februari en april bij de behandeling van de voorjaarsnota alle uitgaven en inkomsten weer tegen het licht houden. De afspraak is dat er bezuinigd wordt als het begrotingstekort oploopt tot 2 procent.

Slob verwacht ''pittige gesprekken'' met de coalitiegenoten van het CDA en de PvdA als er gesproken moet worden over het opgelopen begrotingstekort.

CDA

Het CDA hield tot nog toe stevig vast aan de strenge begrotingsregels. De PvdA zei eerder dat bezuinigingen de economie alleen maar schade zullen toebrengen. Ook het Centraal Planbureau (CPB) raadde het kabinet af om te bezuinigen bij de presentatie van de economische voorspellingen in december.

Slob waarschuwde in Haarlem de PvdA over de koopzondag. Volgens Slob lijkt het er op dat de PvdA bereid is de afspraken over de winkelsluitingstijdenwet soepel te interpreteren.

De ChristenUnie eist strenge handhaving van de wet, die bepaalt dat de winkels alleen op werkelijk toeristische plekken meer dan twaalf zondagen per jaar open mogen zijn. Gemeenten lichten daar nogal eens de hand mee en de ChristenUnie wil dat stoppen.