DEN HAAG - De Consumentenbond wil dat er een verbod komt op de verkoop en gebruik van ongezond frituurvet en schrijft daarover een brief aan de Tweede Kamer.

Veel patatzaken bakken nog steeds op grote schaal in ongezond vast frituurvet. Ongeveer 70 procent is in het kader van de campage 'Verantwoord Frituren' nog steeds niet overgestapt op het veel betere vloeibare frituurvet.

De Consumentenbond kocht frites bij 75 snackbars. In 52 gevallen was de patat niet in vloeibaar vet gebakken.

Vast frituurvet is een stuk slechter voor hart- en bloedvaten dan vloeibaar vet. In vast vet zit het schadelijke transvet en veel ongezond verzadigd vet.

Lekker

De bond zegt dat een verkoopverbod zorgt voor een flinke gezondheidswinst en dat in vloeibaar vet gebakken patat net zo lekker is.

Proefproces

De consumentenorganisatie overweegt een proefproces tegen fabrikanten van frituurvet met veel schadelijk transvet. De bond vindt frituurvet met meer dan 5 procent transvet een schadelijk product voor de volksgezondheid.

Koninklijke Horeca Nederland meldde donderdag dat sinds 2004 het gebruik van vloeibare frituurolie in cafetaria's is toegenomen van 10 procent naar 50 procent.