ROTTERDAM - Doorwerkbonussen voor mensen die na hun 62e willen blijven werken zijn 'van de gekke' in deze tijd van ontslagen.

Het geld zou gebruikt moeten worden om mensen aan het werk te houden en te scholen in deze tijd van financiele crisis.

Dat zegt Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten donderdag bij de opening van het tweedaags congres van de grootste vakbond in Rotterdam.

Werktijdverkorting

Zolang de economische crisis duurt moet het kabinet alles uit de kast halen om mensen aan het werk te houden, zo vindt hij.

De regeling voor werktijdverkorting loopt tot 1 maart. Daarna moet er iets nieuws komen, aldus Van der Kolk.

Scholing

Voor de duur van de crisis, in 2009, maar waarschijnlijk ook nog in 2010 wil Van der Kolk dat het kabinet het mogelijk maakt te scholen met behoud van WW-rechten. ''Zet alle potten en kassen open en gebruik naast de WW-pot ook geld van de doorwerkbonus hiervoor''.

De vakbondsman pleit ook voor tijdelijke, vrijwillige vertrekregelingen. Werknemers die vlak voor hun pensioen zitten zouden daarvan gebruik kunnen maken. ''Dat betekent dat jongeren aan het werk blijven.'' Hij voegt er wel uitdrukkelijk aan toe dat hij geen nieuwe vut-regeling wil.

Zot

Van der Kolk vindt het ''van de gekke'' dat minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) in deze tijd van ontslagen ophoging wil van de pensioengerechtigde leeftijd naar 67 jaar en doorwerkbonussen.