ROTTERDAM - De Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) vreest voor het omvallen van touroperators die zijn gespecialiseerd in het aanbieden van reizen naar Turkije. "Door een gigantische aanbod van reizen naar Turkije is er een ware prijzenoorlog aan de gang. Een zorgwekkende situatie", aldus SGR-directeur P. Silbermann vrijdag.

Silbermann wijst erop dat de SGR deze zomer al tot twee keer toe garant heeft moeten staan wegens het faillissement van zogeheten Turkije-specialisten. Zo heeft het fonds begin deze maand 300.000 euro aan schulden betaald van drie reisbureaus uit Enschede, allen van dezelfde eigenaar, om de vakantie van ongeveer driehonderd mensen in Turkije te kunnen laten doorgaan.

Uitdrogen

"Het is vreemd dat een reisbureau midden in de zomer failliet gaat, terwijl er vakanties verkocht zijn. In die periode moeten er altijd inkomsten zijn. Zeker ingeval van Turkije, want dat is een echte zomerbestemming", stelt de SGR-directeur. Hij zegt daarom te vrezen voor het naseizoen: "In het najaar zal de geldstroom helemaal uitdrogen."

Volgens Silbermann zijn er relatief veel reisbureau's die enkel vakanties naar Turkije verkopen. Deze bedrijven zijn kwetsbaarder voor tegenvallers en concurrentie dan touroperators die naar meerdere bestemmingen vakanties aanbieden. "Turkije is wel een hele populaire bestemming, maar er is duidelijk te veel aanbod als je ziet met welke afbraakprijzen in krantenadvertenties de reizen worden aangeboden."

Irak

Bovendien bezorgde de oorlog in Irak dit voorjaar buurland Turkije een slechte start van het vakantieseizoen. Volgens de jongste boekingscijfers van het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) zijn tot half juli 9 procent minder reizen naar Turkije verkocht dan een jaar eerder. Dat is wel een verbetering ten opzichte van de meting een maand eerder, toen liepen de boekingen nog 14 procent achter.