WASHINGTON - De rekening die de Amerikaanse economie gepresenteerd krijgt voor de grootste stroomstoring in 's lands geschiedenis, kan oplopen tot 30 miljard dollar per dag.

Vooral de stilte in de grote autofabrieken en nutsbedrijven in het oosten van de Verenigde Staten en Canada loopt in de papieren. "We schatten de gevolgen voor het verlies aan bruto binnenlands product (bbp) op circa 25 tot 30 miljard dollar per dag. Als een kwart van het land is gesloten, waar het in de huidige omstandigheden op neerkomt, verdwijnt grofweg 1 procent van de groei van het bbp op jaarbasis", aldus David Rosenburg, analist van het Amerikaanse Merrill Lynch. Volgens hem kan hierdoor de groei van de Amerikaanse economie in het derde kwartaal afnemen tot procent.

Auto's

De stroomuitval heeft het meeste effect op de industriële productie. Zo zijn bijvoorbeeld de productielijnen in Michigan van Amerika's grootste automaker General Motors getroffen. Honda moest zijn fabriek in Ontario stopzetten. Daar produceert het concern jaarlijks een kleine 400.000 auto's. Ook uit de assemblagehal van Toyota in hetzelfde Ontario kwam vrijdag geen auto tevoorschijn.

Het luchtruim boven de drie grote vliegvelden in New York bleef ook vrijdag nog urenlang leeg. Toegang tot internet was voor veel bedrijven niet mogelijk en in New York reden maar sporadisch treinen en metro's.

Aggregaten

Deskundigen verwachten echter dat de energievoorziening weer snel op gang zal komen waardoor langdurige schade uitblijft. De beurshandel ging vrijdag al gewoon door en ook het elektronisch betalingsverkeer bleef intact. Veel concerns hebben baat bij de noodaggregaten die waren geplaatst om de gevreesde millenniumbug te weerstaan en de gevolgen van een nieuwe terreuraanslag te voorkomen.

"Het tijdelijk afwezig zijn van elektriciteit zal uiteindelijk in macro-economische data terug te vinden zijn, waaronder in die van de industriële productie, de omzet van de detailhandel en de productie van de verwerkende industrie", aldus een analist. Veel winkels en warenhuizen bleven vrijdag dicht. Voor zaken die batterijen en andere noodvoorzieningen verkopen, was de stroomuitval echter een goudmijntje.