DEN HAAG - Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en voorzitter Alexander Rinnooy Kan van de Sociaal-Economische Raad (SER) zijn bezorgd dat landen hun eigen economie gaan beschermen.

Ze zeiden dat dinsdag tijdens een conferentie van het CDA over globalisering in Den Haag.

''Protectionisme is het slechtst denkbare voor een recessie'', zei Rinnooy Kan, overigens geen CDA-lid. Hij verwees naar Spanje, dat zwaar getroffen is door de wereldwijde economische crisis.

De Spaanse regering heeft de inwoners deze week opgeroepen vooral Spaanse producten te kopen.

Desastreus

Verhagen stelde dat de 'buy American' campagnes in de Verenigde Staten geen goed voorteken zijn. ''Juist in deze tijd zou het desastreus zijn als ieder land zich op zichzelf gaat richten'', aldus Verhagen.

Hij hoopt dat de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama zijn rug recht houdt. Ook het moeizame overleg over een vrijere wereldhandel in Doha geeft volgens hem weinig reden tot optimisme.

G20

Hij benadrukt dat de G20, het samenwerkingsverband van de belangrijkste economieën, zich uitspreekt voor het herstellend vermogen van het economisch systeem.

In de verklaring van november spreekt de G20 onder meer over vrij handel. Verhagen hoopt dat de landen niet overgaan tot protectionisme.

Ook oud-minister van Financiën Onno Ruding hamerde erop dat het ondanks alle ellende wereldwijd, hard nodig is te blijven hameren op de bevordering van de vrije handel.

Liberalisatie

Alle landen moeten aan de liberalisatie meedoen en de neigingen om de eigen economie te beschermen, moeten volgens Ruding worden bezworen. De aanpak van de crisis moet in een wereldwijde context gebeuren.

Alle sprekers vonden overheidsmaatregelen goed maar benadrukten dat die wel zo kort mogelijk moeten zijn. Bovendien zijn teveel regels niet goed voor de concurrentie en het ondernemerschap.

Toezicht

Wel moet het toezicht scherper worden om excessen tegen te gaan. De overheid kan met de steunmaatregelen volgens Rinnooy Kan wel een krachtige betrokkenheid afdwingen voor duurzaamheid en innovatie.

Hij pleitte ervoor dat Nederland deze jaren gebruikt om versterkt in te zetten op een internationale, duurzame kennisindustrie.