ROTTERDAM - Het aantal verkochte ov-chipkaarten is de afgelopen week sterk gestegen.

Dat meldt de Rotterdamse vervoerder RET maandag, drie dagen voordat de strippenkaart als vervoersbewijs in de metro wordt afgeschaft.

Volgens de RET bezit bijna driekwart van alle reizigers in de Rotterdamse metro nu een ov-chipkaart. Het totaal aantal verkochte kaarten in de regio Rotterdam ligt nu boven de 800.000.

Gestegen

Het aantal ritten waarbij de ov-chipkaart wordt gebruikt, is de afgelopen week gestegen van 120.000 naar 150.000 per dag. Dat is de helft van het aantal ritten dat dagelijks in de Rotterdamse metro wordt gemaakt.

''Het is belangrijker hoeveel mensen de kaart in hun bezit hebben dan hoeveel mensen hem nu al gebruiken'', legt een zegsman uit. ''Veel mensen wachten toch tot het laatste moment voordat ze hun strippenkaart gedag zeggen.''

Studenten

Studenten die in Rotterdam studeren of wonen hebben inmiddels de nieuwe ov-chipkaart gekregen. Er zijn volgens de RET wel kleine problemen met studenten die hun informatie te laat hebben aangeleverd.

De Rotterdamse vervoerder gaat de komende dagen extra inzet verzorgen op de metrostations waar veel studenten komen. Studenten die 29 januari nog geen ov-chipkaart hebben, kunnen op vertoon van hun studentenkaart bij de RET een toegangskaart aanvragen waarmee zij de metro in kunnen.

Afscheid

Rotterdam neemt donderdag in de metro definitief afscheid van de strippenkaart. Als de overgang naar de ov-chipkaart goed verloopt, volgen daarna stap voor stap de andere vervoersbedrijven. Zo gaan de NS de chipkaart al vanaf 1 mei invoeren.