AMSTERDAM - De stroomstoring in Noord-Amerika heeft beleggers in Europa nauwelijks beroerd. De beurzen bleven vrijdag vertrouwen houden in herstel van de belangrijkste economieën in de wereld, die van de Verenigde Staten en Japan, waardoor de belangrijkste graadmeters in Amsterdam, Londen en Parijs halverwege de handel op winst stonden.

Beursjournaal (video): Koersen omhoog na stroomuitval VS
De AEX noteert hoger ondanks de grootschalige stroomuitval in de VS. Hagemeyer opnieuw sterkste stijger.

Alleen in de oliesector werd sterk gereageerd op de stroomstoring. Oliemaatschappijen moesten raffinaderijen in de Verenigde Staten en Canada stilleggen en het gaat waarschijnlijk enkele dagen duren voordat die weer operationeel zijn. Dat wakkerde de toch al bestaande vrees voor een oliekrapte verder aan, waardoor de olieprijs steeg en concerns als Shell en BP profiteerden.

In Londen moest National Grid Transco het ontgelden. Het nutsbedrijf is eigenaar van een krachtcentrale bij de Niagara-watervallen aan de Amerikaans-Canadese grens dat mogelijk de bron is van de enorme storing. Het aandeel daalde bijna 3 procent.

De AEX-index in Amsterdam stond iets voor het middaguur op een winst van 2,69 punten (0,8 procent) op 322,75 punten. De FTSE-100 in Londen en de CAC-index in Parijs noteerden beide een winst van ,6 procent, terwijl de DAX in Frankfurt 0,2 procent verloor. Hagemeyer voerde de AEX aan met een plus van 4,5 procent.

Daardoor bereikte de koers een waarde van 3,74 euro. Koopjesjagers zijn dan ook niet veel geld kwijt als ze een gokje wagen bij het kwakkelende handelshuis. Ook Ahold is zo'n fonds, dat onderliggend nog niet op orde is, maar door de lage prijs van het aandeel geschikt om op het juiste moment te kopen en verkopen. De supermarktketen kreeg er nu 2,3 procent bij op 7,17 euro.

ING, dat donderdag met redelijke halfjaarcijfers naar buiten kwam, won 1,5 procent op een koers van 18,66 euro. ABN Amro ging met een vergelijkbare stijging mee naar 16,68. Ook Aegon en Fortis zaten in de lift met 1,2 procent en 0,7 procent.

Fugro presenteerde vrijdagochtend matige kwartaalcijfers en kreeg daarvoor in de MidKap een afwaardering van 1,6 procent. Aalberts, dat een goed halfjaar afleverde, won 0,3 procent bij de lokale fondsen.

De handel in Europa stelde niet veel voor. Enkele kleinere beurzen zijn dicht vanwege Maria Hemelvaart. De beleggers wachtten op cijfers die later op de dag uit de Verenigde Staten komen, zoals de consumentenprijzen en de industriële productie.

Euro

Op de Europese valutamarkten bleven reacties op de stroomstoring uit. De euro stond vrijdagmorgen op 1,1270 dollar, iets hoger dan de 1,1250 van donderdag. Tegenover het pond sterling ging de koers van de Europese munteenheid van 0,7030 naar 0,7040.