WOERDEN - Door een wildgroei aan illegale cafés loopt de veiligheid van de consument gevaar. Deze cafés schenden op grote schaal wetten en regels, aldus Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vrijdag. De organisatie wil dat de overheid optreedt tegen deze etablissementen.

De illegale cafés bevinden zich vaak in oude caravans, kantines, zeecontainers of tenten. In Nederland zijn al zeker 65 van dergelijke gelegenheden aangetroffen.

Ze hebben volgens KHN de brandveiligheid niet goed geregeld en houden geen toezicht op bijvoorbeeld alcoholmisbruik. "Op eigen websites wordt vol trots gemeld dat er voor weinig geld gezopen kan worden en dat ze maling hebben aan alles", aldus KHN.

De overheid laat deze illegale tenten vaak met rust, stelt de organisatie van horecaondernemers. De politie en gemeenten knijpen bovendien vaak een oogje toe, omdat de jongeren die de cafés bezoeken anders op straat rondhangen en rotzooi trappen, stelt KHN.

De legale horecagelegenheden krijgen volgens de organisatie daarentegen zware boetes opgelegd als ze de regels overtreden. Daarmee lijden ze onder oneerlijke concurrentie van de illegale cafés.