DEN HAAG - Minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil de huisartsen tegemoet komen. Zo kunnen ze wellicht meer subsidie krijgen voor de invoering van het elektronisch patiëntendossier (EPD). Dat meldden ingewijden dinsdag.

Ook wil de minister weer met de huisartsen om de tafel over de vergoedingen voor de avond-, nacht- en weekenddiensten.

De huisartsen wilden hiervoor een veel hoger tarief dan Klink wenste te geven. De bezuiniging van bijna 70 miljoen die de minister doorvoerde op de budgetten van de huisartsen, probeerde de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) met een kort geding van tafel te krijgen, maar eind december vingen de huisartsen bot bij de rechter.

Overleg

Voor de LHV was de ruzie over de tarieven reden het overleg met het ministerie op te zeggen. Volgens bronnen wordt er inmiddels weer gepraat, al stelt de LHV zelf dat de leden daar dinsdagavond pas over beslissen.

Klink heeft de huisartsen nodig om van de invoering van het elektronisch patiëntendossier een succes te maken.

Onder de beroepsgroep bestaat tot nu toe veel weerstand tegen het dossier, dat te snel zou worden ingevoerd. Ook zou de privacy van de patiënten in het geding zijn.

Debat

Dinsdag begint de Tweede Kamer aan een debat over wetgeving dat aansluiting van huisartsen, specialisten en apothekers op het EPD verplicht stelt, maar als artsen het niet gaan gebruiken wordt het dossier geen succes.

Chronisch zieken

Daar komt nog bij dat huisartsen een belangrijke rol gaan spelen in Klinks plannen om de zorg voor chronisch zieken te gaan stroomlijnen.

Bijvoorbeeld diabetespatiënten hoeven in zijn plannen straks niet meer van zelf allerlei verschillende artsen en hulpverleners bij elkaar te zoeken.

De bundeling van de zorg voor chronisch zieken, levert meer werk voor de huisartsen op, maar daar zouden ook extra inkomsten tegenover kunnen staan.