LEIDSCHENDAM - De mogelijke beperking van koopzondagen, waar donderdag over wordt gesproken in de Tweede Kamer, zal 15.000 tot 20.000 mensen hun baan kosten.

Dat verwacht het Platform Detailhandel Nederland, zo bevestigde een zegsman maandag berichtgeving hierover in De Telegraaf.

De ontslagen zullen vooral vallen in winkelgebieden die sterk afhankelijk zijn van de zondag. Voorbeelden hiervan zijn het winkelgebied rond Amsterdam Arena en het Designer Outlet Centre in Roermond. Hier zullen waarschijnlijk in één keer honderden banen worden geschrapt.

Toeristen

Het kabinet wil dat voortaan alleen steden en gebieden die populair zijn bij toeristen, meer dan twaalf koopzondagen per jaar mogen aanwijzen. Gemeenten zouden vaak misbruik maken van de regeling voor toeristisch gebied.

Het platform wil dat de toerismebepaling wordt vervangen, omdat deze onvoldoende zou werken bij het bepalen van koopzondagen.

Belangen

''Het gaat niet alleen om belangen van toeristen, maar ook om die van burgers, ondernemers en medewerkers'', aldus de woordvoerder.

Gemeenten moeten volgens de brancheorganisatie zelf bepalen hoeveel koopzondagen ze willen instellen. ''Zij staan het dichtst bij de bevolking.''

D66

D66-Kamerlid Boris van der Ham wil naar aanleiding van de cijfers van het Platform Detailhandel af van de beperkingen.

"Door de kredietcrisis neemt de werkloosheid al met 200.000 mensen toe tot 600.000. Daar 20.000 werklozen aan toevoegen zou ideologische verblinding zijn", aldus Van der Ham.